Duurzame innovatie bij de slager
Of het nu een frikandel, hamburger of kroket is: vlees is ook anno 2020 niet weg te denken uit de Nederlandse voedingspiramide. Maar kan de duurzame innovatie van disruptieve vegavernieuwers zoals Beyond Meat de Lage Landen bekoren?
Vegetariƫrs slaan ons al decennia om de oren met het dierenleed in de vleesindustrie. Tegenwoordig zijn ook steeds meer consumenten zich bewust van de schadelijke effecten die vleesconsumptie heeft op onze planeet. Disruptieve bedrijven zoals Beyond Meat of Impossible Foods mikken met een mix van duurzame innovatie en culinaire knowhow op plantaardige burgers die er niet enkel goed uitzien, maar ook smakelijk en betaalbaar zijn. En die formule lijkt aan te slaan.

Niet nieuw, wel vernieuwend
Vleesvervangers en andere veganistische producten zijn al decennialang op de markt. Wat verklaart dan het explosieve succes van het innovatieve en milieuvriendelijke ‘vlees 2.0’?
Hoewel partnerdeals met bekende fastfoodketens en geslaagde marketing zeker een rol spelen, is het toch vooral de superieure smaak van producten zoals de Beyond Burger of Impossible Meat die consumenten hebben overtuigd. De volledig plantaardige burgers zijn het resultaat van revolutionair wetenschappelijk onderzoek naar smaakprofiel, microtextuur en kookeigenschappen.
Bedrijven als Beyond Meat hebben dus meer gemeen met tech-start-ups dan met vleesfabrieken, door hun hyperfocus op innovatie, onderzoek en schaalbaarheid. Dat de producten bovendien gezond en betaalbaar zijn, verklaart hun succes bij vleeseters.

Heel Nederland vegan?
Nederland is al langer een aantrekkelijke markt voor vegan voedingsproducten. Onze eetgewoonten zijn gevarieerd en flexibel, we staan open voor duurzame innovatie en kopen milieubewust.
Ook de nieuwe vegaproducenten hebben dat begrepen: Beyond Meat opende zelfs zijn eerste Europese fabriek in ons land en supermarktketens Jumbo en Albert Heijn namen naast plantaardige vleesvervangers ook insectenburgers op in het assortiment.
Volgens ons is vlees 2.0 de toekomst, maar wat denk jij: hype of hier om te blijven?