3 Duurzame innovaties op het fietspad

Nederland is al sinds jaar en dag een waar paradijs voor fietsers. Wist je dat ons kikkerlandje meer fietsen dan inwoners telt? Met het oog op een duurzame toekomst vertellen we je graag over de laatste ontwikkelingen voor fietsers. Kijk je mee naar deze 3 bijzondere technische innovaties op het fietspad?

Duurzaam fietspad van WC-papier

Wie had dat gedacht? Van de 180.000 ton WC-papier die wij jaarlijks door de toiletpot spoelen valt gewoon een bruikbare grondstof te maken. Met het gewonnen papierweefsel uit ons afvalwater weten ze in Friesland wel raad! Het project Van Afval naar Asfalt (VANA) heeft inmiddels een fietspad van ongeveer een kilometer lang aangelegd, gemaakt van duurzaam asfalt. Nu maar hopen dat je er niks van ruikt als je erover heen gaat. Michiel Schrier van de Provincie Zeeland is in ieder geval enthousiast: “Hiermee zetten we als provincie Friesland binnen onze primaire taken een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de wegenbouw. We zijn trots dat we een bijdrage aan dit project leveren.”

Fietspad Glas Gras
Via biobound.nl

Duurzaam fietsen over gras en glas

Ook in Noord-Holland weten ze wel raad met bijzondere grondstoffen voor fietspaden. In 2017 hebben zij een fietspad aangelegd op een oude trambaan tussen Broek in Waterland en Monnickendam. Wat bijzonder is aan deze is dat hierbij het grind, dat normaal gesproken in betonplaten zit, vervangen is door glasschuim dat gewonnen wordt uit restglas. De wapening van staal hebben ze vervangen door olifantsgras. Olifantsgras heeft als bijzonder kenmerk dat het tijdens de groei CO2 kan onttrekken en kan eveneens dienen als biobrandstof en compost. Je leest hier meer over deze veelzijdige en milieuvriendelijke grondstof.

Fietspad SolaRoad
Via voordewereldvanmorgen.nl

Zonne-energie opwekken op het fietspad

Het zal je wellicht niet verbazen dat het eerste fietspad ter wereld dat zonne-energie opwekt ook in ons land te vinden is. In 2014 is de SolaRoad in Krommenie (Noord-Holland) aangelegd. De betonplaten van dit 70 meter langer fietspad zijn bedekt met een doorzichtige glaslaag. Daaronder bevinden zich zonnepanelen die onder andere straatverlichting en verkeerslichten van energie voorzien! Daarnaast heeft het in het eerste jaar na aanleg zo’n 3 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Word jij ook zo enthousiast over deze duurzame ontwikkelingen? Je kunt hier meer van onze artikelen lezen op het gebied van duurzame innovaties op het gebied vervoer en reizen. En neem ook zeker een kijkje in onze online shop met producten die je leven duurzamer en ecologisch verantwoord kunnen maken.