Split airco’s: een milieuvriendelijk en energiezuinig alternatief?

Split airco’s: wat zullen we hierover ontdekken?

We zullen hier ontdekken wat de voor en nadelen van split airco’s. Ons voornaamste interessepunt is hoe milieu vriendelijk ze nu eigenlijk zijn, en hoe het mogelijk is de kosten zoveel mogelijk te drukken en toch zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van ons klimaat. Lees verder om hier meer over te weten te komen. De rode draad die we volgen is te antwoorden op de vraag : “Is een split airco een milieu -en portemonnee vriendelijk alternatief?”

Waarom is dit belangrijk?

Door de oorlog in Oekraïne rijzen de prijzen voor gas de pan uit. Ook worden de zomers steeds warmer. Milieuvriendelijke en kostenbesparende oplossingen staan steeds meer in de aandacht.

Wat is een split airco niet?

Om er achter te komen wat een split airco is zullen we eerst bekijken wat een split airco niet is. Een split airco is geen ventilator. De ouderwetse ventilator is vele malen energie zuiniger dan een airco. Afhankelijk van het type airco kan dit 10-30x energie zuiniger zijn. Als je echt een koele binnenruimte wilt hebben dan is het alleen verplaatsten van de lucht echter niet genoeg. 

Je komt dan uiteindelijk toch uit bij de categorie airco’s.

Er zijn verschillende soorten airco’s. Iedereen kent de mobiele airco’s wel. Deze zijn het goedkoopste in de aanschaf, maar het duurste in het verbruik. Ook is het koelvermogen van mobiele airco’s relatief laag. 

De mobiele airco is ook een monoblok airco. Deze bestaat in tegenstelling tot een split airco uit een enkele blok. Deze airco’s hebben geen buiten unit. Al de onderdelen zitten dus in een behuizing. Een slang dient vanuit de condensor via een rooster of raam de warme lucht af te voeren. De monoblok airco’s zijn relatief energiezuiniger en hebben een groter koelvermogen dan mobiele airco’s. Beide typen airco’s hebben ook de mogelijkheid te verwarmen.

Airconditioning split-unit

De techniek van een split airco voor leken.

Een split airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Deze zijn met een leiding verbonden. In deze leiding zit koelvloeistof die de warme lucht verkoeld die door een ventilator in de binnenunit de leiding wordt ingezogen. Vervolgens gaat het in de buitenunit door een condensor. Waarna de warme gasvormige lucht omgezet worden in vloeibare toestand. De koelvloeistof geeft de warmte af in de buitenlucht. Een split airco kan uit een of meerdere binnenunits bestaan (een multi split airco). Net als de mobiele en mobiele airco’s kan je ook de binnenruimte ermee verwarmen.

  • Een singel split airco is energie zuiniger dan monoblok airco’s. Een single split airco heeft een gemiddeld verbruik van 0,75 kWh voor een multisplit is dit hoger (1,65 kWh). Ook omdat een multisplit airco meerdere ruimtes verkoeld. Een mobiele airco heeft een stroom verbruik van kWh per uur.
  • De split airco airco is stiller dan een monoblok airco. 

Wat is de klimaatimpact van een airco?

De klimaatimpact van een airco is afgezien van het energieverbruik hetzelfde. Het is afhankelijk van het type koelvloeistof dat er gebruikt wordt. Op het moment is de koelvloeistof R32 het meest klimaatvriendelijk.  Het tast de ozonlaag niet, is makkelijker te recyclen en heeft een hogere koel capaciteit dan andere koelstoffen zoals R410A (HFC), R22 (HCFC) en R12 (CFC). 

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

Het is belangrijk bij een airco te letten op het rendement en de benodigde grootte voor de te koelen ruimte. Kies ook voor een ruimte die goed geïsoleerd is, zodat de ruimte koel blijft.  Afhankelijk van of er een of meerdere ruimten gekoeld moeten worden is de single split of multisplit aan te raden. Dit zijn de minst energie verkwistende airco’s met de hoogste koel rendement. Let bij het vergelijken ook op het energielabel. Op het energielabel staan de kleuren groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren even aan hoe energie-efficiënt de airco is. De energie zuinigheid is ook van belang bij de duurzaamheid van de airco. De koplopers op dit gebied vallen nu in de energie klasse A++ (groen). Ook geeft het label informatie over hoe de energie-efficiëntie is bij het verwarmen.

Is er subsidie mogelijk voor de aanschaf van een split airco?

Er is helaas in 2022 geen subsidie voor airco’s. Wel is er subsidie voor warmtepompen. Een grond-water warmtepomp kan in de zomer ook omgekeerd ingezet worden en zorgen voor de verkoeling.

Zie voor meer informatie over subsidies voor isolatie en warmtepompen:

Wat zijn we te weten gekomen over split airco’s?

Een airco is natuurlijker duurder en minder duurzaam dan een ventilator of waaier. Als u toch een airco wilt aanschaffen, kies dan voor een split airco. Het goedkoopste en milieu vriendelijkste is om in 2023 te kiezen voor een airco met R32 als koelvloeistof. Bepaal het liefst een ruimte dat gekoeld dient te worden, en ga met de oppervlakte van de ruimte in de hand naar de winkel. Kijk ook goed naar het energielabel, en vraag altijd informatie bij de winkel over de energiezuinigheid van de verschillende alternatieven.

Waar kan ik een split-unit Airco kopen?

Dat is afhankelijk van je wensen. Er zijn veel online (web)shops waar je zelf een order kunt plaatsen, zodat je deze zelf kunt installeren. Let wel dat hier een goede technische kennis voor nodig is!

Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een gecertificeerde installateur, die de splitunit Airco levert én plaatst voor je. Neem contact op, indien je een lijst van installateurs uit jouw omgeving wilt ontvangen.