7 Meest Duurzame Reisbestemmingen Ter Wereld in 2021

Voor de duurzame reiziger die graag een bewuste keuze wilt maken voor zijn of haar volgende bestemming hebben wij een lijstje gemaakt met verschillende plekken waar je heen kunt gaan en tegelijk bewust bent dat je een duurzame keuze maakt. De lijst is niet op volgorde of rangschikking gebaseerd.

Slovenië als duurzame reisbestemming

julian alps slovenia DF5428R 1

Dit compacte land gelegen in Centraal Europa staat bekend om zijn mooie gebergtes en middeleeuwse sprookjesachtige dorpjes. Waar het ook steeds meer goodwill krijgt is om zijn duurzame infrastructuur. De hoofdstad Ljubljana is erg wandelbaar en goed belegd met publiek transport. Het landschap van Slovenië is goed beschermd in ecologische wetgeving zodat de Alpine gebergtes, eeuwenoude bosgebieden, het Karst plateau, de Pannoniaanse vlaktes en wijngebieden en thermale baden aan de Adriatische kust goed beschermd blijven.

Costa Rica als duurzame reisbestemming

coast in costa rica PPML23U 1

Hier tussen de Stille Oceaan en de Caribische zee ligt het land waarvan meer dan een kwart officieel beschermd gebied is of onderdeel van een reservaat is om de ontbossing van de planeet tegen te gaan. Drie grote parken in Costa Rica zijn UNESCO beschermd en veel van de elektriciteit wordt op een duurzame manier opgewekt. Bijna 6 procent van alle diersoorten in de wereld leven in Costa Rica en daarom heeft het zichzelf opgewerkt als officiële wereldbeschermer van de biodiversiteit. Het is een droombestemming waar je ongetwijfeld een bijzondere variatie van wild leven zal tegenkomen in elke hoek.

Finland als duurzame reisbestemming

beautiful wooden walkway over a lake in finland W8E2EW6 1 1

Bijna 80% van Finland is bos. De meren zijn een van de schoonste ter wereld net als de luchtkwaliteit volgens de Wereld Gezondheids Organisatie. Finland heeft ook haar Sustainable Finland programma gelanceerd voor touristen. Dit is een gids die je de meest ecologische gebieden en natuuromgevingen toont maar waar je ook geëngageerd word met de natuur en de lokale cultuur. Zo word er aan elk verblijf voor de tourist getoond op welke manier het ecologisch, duurzaam en sociaal verantwoord is. Finland staat als eerste plaats op de Environmental Perform Index van Yale University waarin nog 179 andere landen staan. De hoofdstad Helsinki verklaard zichzelf ook nog eens als meest duurzame hoofdstad ter wereld omdat al het openbaar vervoer draait op energie die door wind en zonne energie geproduceerd wordt.

Griekenland als duurzame reisbestemming

famous greek tourist destination oia greece P8F55V5 1

De aanvoerketen van Griekenland bestaat vooral uit lokale producten van voedsel, wat eigenlijk al een eeuwenoude Griekse traditie is. Biologisch verantwoord boeren, kleine producenten en familie draaiende bedrijven die eten en drinken produceren zijn de Griekse way to go! Dit bekende Zuid Europese vakantieland heeft zich altijd al aan seizoensgebonden en lokale principes gehouden die uit oude tradities voortkomen. Weinig strandresorts in de wereld bestaan op plaatsen waar mensen ook hun eigen ingrediënten en voedsel produceren en eten zonder dat er iets geïmporteerd hoeft te worden. De agricultuur is een van de grootste boosdoeners in het broeikaseffect op de wereld omdat het zorgt voor een grote aanvoer keten van transport en verpakking. In Griekenland is dit dus niet het geval omdat alles lokaal aangeleverd word. Daarvoor krijgt Griekenland een grote duim omhoog!

Schotland als duurzame reisbestemming

road in scotland PJS3TQD 2

Connect weer met de wildernis en geniet van een hyperlokale economie die Schotland heeft. Schotland was één van de eerste landen die zich aansloot bij de Climaat Tourisme Declaratie. Een initiatief gelanceerd in 2020 om de toeristische sector te veranderen zodat het minder co2 uit zou stoten. De spotlight dient te gaan naar de Isle of Eigg omdat het de eerste community in Schotland is die totaal van het landelijke netwerk is afgegaan dankzij wind, hydro, en zonne energie. Dit werd al in 2008 verwezenlijkt. Grote delen van het land worden ‘herbebost’ en het European Nature Trust zorgt voor de conservatie van 23,000 hectare van de Schotse Hooglanden bij het Alladale Wilderness Reserve. De eigenaren van winkelketen H&M Anders Holch Povlsen en zijn vrouw Ann zorgen er ook voor dat er meer dan 200,000 hectare grond vanaf Sutherland en de Grampain bergen wild blijven. De Schotse Nationale Gezondheidszorg schrijft ook al een tijdje ‘time in nature’ voor als medicijn voor depressieven of mensen met gezondheidskwalen. Ook heeft Schotland een groen tourisme certificaat ontvangen vanwege haar eco-vriendelijke verblijfsplaatsen.

Palau als duurzame reisbestemming

fantastic view on palau port and la maddalena isla TXSETD7 1

Dit eiland in de Stille Oceaan was de eerste bestemming waar bezoekers een verplicht eco mandaat moesten tekenen met een paspoort stempel bij aankomst om te beloven dat ze goed zouden zijn voor de omgeving tijdens hun verblijf. Totdat alle landen dit introduceren zal Palau altijd een van de voornaamste plaatsen blijven omdat ze als eerste met dit mandaat kwamen. Op Palau word de duurzame Sustainable Travel International dienst gerund welke pleit voor het beschermen van gebieden en natuurlijk omgevingen in de Stille Oceaan. Palau speelt hier in deze regio een voorname rol in.

Portugal als duurzame reisbestemming

portugal coast ETR7D2N 1

Dit Westerlijke stukje Europa bewijst zich keer op keer om één van de meest vooruitdenkende landen te zijn qua tourisme in Europa. Portugal heeft een mandaat gesteld dat ervoor zorgt dat 90% van alle touristische bedrijven deel moeten nemen aan bepaalde regels over het water, afval, en energiegebruik in 2027 zodat het land een groene status zal krijgen. Het klinkt niet zo sexy als de bijzonder stijlvolle boutique hotels die er in het land zijn maar het is wel wat meer overheden zouden moeten doen. Omdat 10% van de hele bevolking in Portugal in het tourisme werkt investeerd het significant in het onderwijzing van de mensen over duurzaam tourisme. Het tourisme board zorgt ervoor dat het de touristen van hoge kwaliteit ervaring van het land kan blijven voorzien terwijl er ook op een verantwoorde en duurzame manier omgegaan zal blijven met de omgeving en natuur in Portugal.

Hawaii als duurzame reisbestemming

hawaii NTQMZLK 1

Sinds 1 januari 2021 is de verkoop van zonnebrand met uv blokkerende oxybenzone en octinoxaten verboden. Dit hebben ze gedaan omdat er in vele tests is gebleken dat deze stoffen zeer giftig zijn voor het leven in de zee. Pluspunten dus voor Hawaii! Deze zonnige staat in de Stille Oceaan is in de VS al lang op de hitlijst van eco strijders vanwege het hoge tourisme profile. Doordat deze staat al zo lang draait op tourisme werd er veel van de omgeving en lokale gebieden verkwanseld om accommodatie en attracties te maken voor touristen. Omdat dit niet zo langer door kon gaan heeft de staat Hawaii gelukkig een draai gemaakt in haar aanpak en zet het de standaard voor hoe de leefomgeving voor zowel het leven in zee als op land zou moeten zijn.

Ben jij zelf een reisbestemming tegengekomen waar je veel ecologische en duurzame activiteiten tegenkwam? Laat ons het weten in de comments!