10 Meest Duurzame EU / Benelux Bedrijven Met een Goede Beursnotering

stock stock graph on display screen GYCBL4F 1 1

Je bent op de hoogte wat voor invloed bedrijven kunnen hebben op het milieu en je wilt graag die bedrijven steunen door hun aandelen te kopen op de beurs. Maar ook wil je dat ze goed presteren op de beurs om jouw vermogen te vertegenwoordigen. Dan is deze gids voor jou!

We hebben de meest groene bedrijven uit Nederland en de Europese Unie voor jou op een rijtje gezet met een goede prestatie op de beurs in de geschiedenis zodat je een keuze kan maken om jouw centen op een duurzame manier te laten groeien in de toekomst.

1. Signify – Nederland

Signify is de wereldleider op het gebied van ledverlichting voor professionals, consumenten en verlichting voor het internet of things. De energiezuinige producten, systemen, en services van het Nederlandse Signify laten hun gebruikers een superieure kwaliteit van verlichting ervaren en maken het leven van velen gemakkelijker, comfortabeler en productiever.

Met 6.5 biljoen euro in omzet in 2020, ongeveer 37.000 medewerkers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen is Signify bezig om een bijzonder potentieel te realiseren om de wereld te verlichten in een duurzame manier.

Signify gelooft in een duurzame en hernieuwbare structuur op het gebied van duurzaamheid en is een sterke nieuwe speler die zich bijzonder goed ontwikkeld.

Bekijk de koers van Signify hier!

2. Schneider Electric – Frankrijk

Deze Europese multinational uit Frankrijk die zich specialiseert op energietoevoer en automatisme is uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf ter wereld! Stijgend van de 29e naar de 1e plek in 2021 is Schneider Electric erkend voor zijn vroege en duurzame commitment om problemen op gebied van het milieu, regulering, en sociale op te lossen.

De kern van onze aanpak is om onze bedrijfsvoering op een duurzame manier te laten verlopen zegt Jean-Pascal Tricoire, de CEO van Schneider Electric. Schneider is al lange tijd bezig om deze issues te verhelpen en we blijven de grenzen voor onszelf, onze klanten, en onze partners verleggen zegt Tricoire.

Om de planeet te beschermen van oververhitting focussen ze zich op het maken van producten die het milieu niet belasten. Om grotere beschikbaarheid te creëren moeten we de CO2 emissies reduceren. Ook proberen we zoveel mogelijk de stijging van de temperatuur te verminderen door ons op digitale en vernieuwbare middelen te richten.

Wij kunnen allemaal een bijdrage leveren om de wereld groener en meer inclusief te maken zegt CEO Jean-Pascal Tricoire van Schneider Electric.

Bekijk de koers van Schneider Electric hier!

3. Ørsted – Denemarken

Als derde in onze lijst noemen wij dit Deense bedrijf Ørsted welke 3 jaar lang van 2017 – 2020 de positie heeft gehad als meest groene bedrijf van de wereld. De CEO Mads Nipper verklaarde: “We zijn verheugd op onze hoge positie in de globale top 100 van bedrijven welke onze vastberadenheid reflecteert op het gebied van de ontwikkeling in onze duurzaamheid maar ook de winstbejag in een groene manier. Wij willen een doorzetter blijven op het wereldtoneel in het leveren van een groen en duurzaam product.

Als een van de grootste energieleverancier heeft het bedrijf haar businessmodel volledig getransformeerd van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie en loopt het volledig op schema om CO2 neutraal te worden rond 2025.

“Elk bedrijf moet zich transformeren naar een duurzaam model om deel te kunnen nemen aan het gevecht tegen klimaat verandering” zegt de CEO Mads Nipper.

Bekijk de Koers van Ørsted hier!

4. AkzoNobel – Nederland

AkzoNobel streeft ernaar om de leider te blijven in de duurzame productie van verf en lak. Hun doel is een wereld waarin mensen gesteund en geholpen worden door middel van het reduceren van de productie impact op het milieu en het leveren van de meest duurzame opties voor hun klanten. Hun slogan is daarom ook. People. Planet. Paint.

In 2020 hebben ze het voor elkaar gekregen om 50% minder Co2 uit te stoten door middel van duurzame oplossingen en reducties op het gebied van productie en distributie. Ook hebben ze het voor elkaar gekregen om 50% van hun omzet uit duurzame oplossingen te halen en is het ze gelukt om verpakkingen voor meer dan 50% uit gerecyclede grondstoffen te halen.

Bekijk de koers van AkzoNobel hier!

5. Neste Oyi – Finland

Bekend vanwege zijn hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuig brandstof, ontwikkelaar van chemische recycling om plastic afval te verminderen en innovatie in grondstoffen te verwerken in vernieuwbare brandstoffen. Neste Oyi leidt de route in de weg die duurzaamheid heet.

Het Finse bedrijf staat al 15 jaar op de lijst van de “Global 100” index welke langer is dan elk anders bedrijf. De CEO Peter Vanacker heeft verklaard dat hij dit een grote eer vind om herkend te worden als een industry leader in de duurzaamheid.

“Ons doel is om een gezondere planeet voor onze kinderen te realiseren. Veel bedrijven zijn continue hun duurzaamheid aan het ontwikkelen en er komen gelukkig elk jaar honderden nieuwe bedrijven bij die duurzaam worden. Het is geweldig om te zien. We geloven erin dat we samen met onze partners succesvol kunnen worden in het verminderen van de impact van de klimaatcrisis.

Bekijk de koers van Neste hier!

6. KPN – Nederland

KPN streeft ernaar om iedereen te verbinden door middel van telefonie, televisie en internetverbinding op een duurzame manier. Wij bouwen een duurzaam, schoon, en winstgevend bedrijf door onze impact op het klimaat te verminderen. We doen dit door energie efficiënt te gaan werken sinds 2011. We zijn toen 100% groene elektriciteit gaan gebruiken en waren al volledig klimaat neutraal sinds 2015.

KPN kijkt momenteel hoe ze meer economisch en efficiënt alle niveaus van hun bedrijf nog verder kunnen ‘vergroenen’. Ze hebben het voor elkaar gekregen om 37% minder energie te gebruiken in 2020 dan in 2010, ondanks het snel toenemende datagebruik! Daarom blijven ze één van de grootste en groenste telecom bedrijven in de wereld. Elke dag werkt KPN aan het efficiënter maken en verbeteren van hun netwerk. Dit doen ze door onder andere door het realiseren van een 74% besparing op het gebruik van transportbrandstof voor hun voertuigen en een 81% besparing doordat ze oude KPN producten (zoals wifi kasten en telefoons) weer terug innemen om te laten recyclen of hergebruiken.

Bekijk de koers van KPN hier!

7. Siemens – Duitsland

De Duitse multinational Siemens verklaard dat duurzaamheid het hart is geworden van hun zakelijke activiteiten en productie. Het bepaald hun verantwoordelijke aanpak in zowel de risico analyses en de technische contributie die ze proberen te leveren aan de bescherming van het klimaat voor toekomstige generaties.

Met een sterke focus op industrie, infrastructuur, en transport proberen ze hun fabrieken intelligenter en efficiënter te maken net als de grote aanvoerlijnen. Zo blijven ze ook nog competitief voor hun klanten en zetten ze een verantwoorde koers in voor een succesvolle energie transitie in de gebieden van industrie, transport, en gebouwen.

De duurzame bedrijfsvoering van Siemens zijn gebaseerd op integriteit, eerlijkheid, transparantie, en verantwoordelijkheid. Met een veelvoud aan programma’s promoten ze de veiligheid, training, en het welzijn van hun werknemers en zijn ze gecommitteerd om gelijke rechten te realiseren voor de verdere ontwikkeling van de samenleving.

Check de koers van Siemens hier!

8. Arcadis – Nederland

De Nederlandse advies en ingenieursmaatschappij Arcadis is al langere tijd op weg om zeer duurzaam en circulair hun bedrijfsvoering uit te voeren. De CEO Jessica Fransisco verklaard: “Duurzaamheid veroorzaakt waarde voor zakendoen. Bij ons zijn we constant bezig om nieuwe manieren te vinden om onze diepe kennis van de markt, technische expertise, en digitale hulpmiddelen te gebruiken om het maximale duurzaamheidspotentieel te ontwikkelen bij onze cliënten.

Arcadis werkt via een ‘Global Sustainability Policy’ aan het realiseren van een groene en gezonde kwaliteit voor het rendement voor alle aandeelhouders van het bedrijf. Ook heeft het een duidelijke visie hoe ze de UN Sustainable Development Goals ondersteunen en werken ze nauw samen met de World Business Council for Sustainable Development.
Ze doen erg hun best om hun ‘carbon footprint’ te reduceren en werken nauw samen met hun aandeelhouders over het delen van de uitvoering van hun beleid.

Je vind de koers van Arcadis hier!

9. Umicore SA – België

De metaalgigant Umicore gevestigd in Brussels is al jaren een leider in het voorzien van schone metalen door middel van recycling en maakt daar een groot verschil in met haar marketing diensten op het gebied van materiaalwetenschap, chemie, en metaalverwerking. Het grootste doel van het bedrijf is het creëren van duurzame waarde welke constant wordt geëvalueerd op het gebied van ontwikkeling, productie, en recycling met als constante doel het leveren van materialen voor een beter leven.

Bij Umicore zijn ze hard bezig om gevaarlijke uitlaatgassen te reduceren, voertuigen en machines op een duurzame manier te voorzien van energie en een nieuw leven te geven aan metalen. Ze geloven dat de kwaliteit van het leven van morgen afhangt bij de kwaliteit van de gedachtes die we vandaag hebben over: schone technologie, innovatie, en duurzaamheid. Hun missie is het leveren van duurzame oplossingen en samen te werken met bedrijven die de gedachte omarmen dat het mogelijk is om tegelijk competitief in de markt te staan maar ook een bijdrage hebben aan de hoogste standaarden van sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Bekijk de koers van Umicore SA hier.

10. Phillips – Nederland

De Koninklijke Phillips is een van de eerste gezondheidsproducenten op het gebied van technologie die volledig CO2 neutraal is geworden in haar ‘carbon footprint’. Daarbovenop zijn ze hard op weg om via doelstellingen en actieplannen hun ranking op het ESG framework (environmental, social, governance) hard te laten stijgen! “Ik ben tevreden dat we al onze doelstellingen gehaald hebben in ons ‘Healthy People. Sustainable Planet’ programma. Het maakt Phillips één van de eerste gezondheidsproducenten die CO2 neutraal is geworden” zegt CEO Frans van Houten.

Phillips heeft dit volgens eigen zeggen behaald door het gebruiken van hernieuwbare energiebronnen en veelal het gebruik van LED verlichting maar ook het realiseren van een circulaire economie binnen de productie en bedrijfsvoering in het Nederlandse bedrijf. Door middel van het terughalen van oude afgeschreven apparatuur bij hun klanten hergebruikt Phillips veel van de medische apparatuur die ze produceert voor vele o.a. ziekenhuizen, klinieken, en huisartspraktijken. Verder heeft Phillips gezocht naar leveranciers die mee kunnen werken aan een plan om een efficiëntere aanvoer keten te realiseren.  

Je vind de koers van Phillips hier!