Verduurzamen met subsidie – Waarom niet?

Verduurzamen is een woord waar veel huiseigenaren mee te maken hebben, want je wordt gelukkig verplicht om een woning te verduurzamen. Het verduurzamen van een woning is beter voor het milieu terwijl je er ook flink wat kosten mee kunt besparen. Wist je dat je met een verduurzaming de energierekening kunt verlagen en dat het voordeel op jaarbasis wel kan oplopen tot enkele honderden euro’s!

De keerzijde van de medaille is dat je vaak forse investeringen moet doen om te verduurzamen en dat houdt een hoop huiseigenaren tegen. Ongeacht ze kunnen besparen en de investering over enkele jaren kunnen terugverdienen. Gelukkig kun je verduurzamen met subsidie. Zowel landelijke als lokale subsidies maken verduurzamingsprojecten en een stuk interessanter! Dus we stellen nogmaals de vraag; waarom niet verduurzamen met subsidie?

huis verduurzamen met subsidie

Verschil in landelijke, provinciale en lokale subsidies

Er zit een groot verschil in subsidies die landelijk, per provincie of die lokaal worden uitgekeerd. Landelijke subsidies worden vanuit de overheid toegekend terwijl provinciale subsidies door de provincie worden toegekend. Lokale subsidies worden vaak door de gemeenten uitgekeerd. Er zijn verschillende potjes die worden aangeboord om mensen die willen verduurzamen een steuntje in de rug te geven. Zodat de investering om te verduurzamen een stuk aantrekkelijker wordt en dus ook wordt gedaan!

Bij wie moet je aankloppen?

Door al die verschillende potjes moet je dus wel weten bij wie je moet aankloppen voor een subsidie. Op de website van de Rijksoverheid kun je al veel informatie terugvinden over subsidies en hoe je deze aanvraagt. Voor provinciale en lokale subsidies moet je weer een andere website raadplegen. Namelijk die van Energiesubsidiewijzer. Dan weet je precies of je subsidie kunt aanvragen, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de subsidie aanvraagt.

Wat is verduurzamen?

Verduurzamen is feitelijk de woning aanpassen of uitrusten met apparaten en producten die bijdragen aan het verminderen van energieverspilling, een beter klimaat en een beter milieu. De overheid, provincies en gemeenten juichen het toe dat mensen willen verduurzamen. Ook al doen bewoners het vaak om op termijn een flinke euro te besparen op de torenhoge energierekening. Maar wat valt allemaal onder het verduurzamen van de woning?

  • Vloerisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • HR++ of triple glas plaatsen
  • Installeren zonneboiler
  • Installeren zonnepanelen
  • Installeren warmtepomp

Landelijke subsidies

Er zijn landelijk subsidies voor het isoleren van je huis. Dat houdt in dat je een bedrag kunt ontvangen voor het isoleren van daken, gevels, muren en ramen. Het is een vast bedrag per vierkante meter en je kunt tot 15% van de kosten terugkrijgen. Als je oplossingen combineert door bijvoorbeeld het isoleren van muren en het installeren van een zonneboiler, kun je tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Het loont dus om zoveel mogelijk oplossingen om te verduurzamen in één keer beet te pakken.

Naast deze subsidie zijn er ook een landelijke subsidies voor het plaatsen van een zonneboiler, een warmtepomp en een aansluiting op het warmtenet. Deze kun je afzonderlijk aanvragen en hoef je ook niet te combineren. Dat overigens wel slim is om te doen, omdat je dan zoals omschreven tot 30% van de kosten kunt terugkrijgen.

Provinciale subsidies

Iedere provincie heeft zijn eigen regels en voorwaarden met betrekking tot subsidies. Het is een beetje afhankelijk van waar de provincie zich op richt. Wordt er al veel geld geïnvesteerd in het aanleggen van parken met windmolens en zonnepanelen? Dan is de kans groot dat ze geen potjes meer hebben om burgers te helpen met het aanschaffen en het installeren van zonnepanelen. Dat is immers minder van belang. Maar ze vinden het wellicht enorm interessant als je van plan bent om een warmtepomp te installeren. Dus vragen kan altijd, want nee heb je en ja kun je krijgen.

Lokale subsidies

Bij de gemeenten werkt dat niet anders. Soms zijn er wel potjes en soms ook niet. Leg je plan om te verduurzamen in ieder geval voor en wellicht zijn er mogelijkheden om een subsidie aan te vragen. De overheid steunt tegenwoordig niet meer het initiatief om zonnepanelen op je dak neer te leggen, maar de lokale gemeente kan daar misschien anders over denken en daar een budget voor beschikbaar hebben. Dus vraag ernaar en wie weet kun je jouw investering interessanter maken.

Andere maatregelen

Er zijn nog andere maatregelen waarvan je kunt profiteren. De belangrijkste is de verlaging van de btw van 21% naar 9% op het arbeidsloon van een installateur. Dat maakt het ook aantrekkelijker om een expert de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp te laten doen. Daarnaast kun je in het geval van het plaatsen van zonnepanelen de btw van 21% terugvorderen bij de belastingdienst. Let er dan wel op dat je jezelf als ondernemer registreert bij de Kamer van Koophandel.