7 Groene innovaties die veel impact kunnen gaan hebben

7 Groene innovaties die veel impact kunnen gaan hebben

Terwijl wij als individuen veel goed kunnen doen door onze drie R’s te oefenen, kunnen we het niet alleen doen. Innovatie – van duurzaam transport tot revolutionaire batterijopslag – speelt een enorme rol bij het maken van positieve en langdurige veranderingen om onze kostbare planeet te beschermen..

We hebben 7 innovaties op een rijtje gezet die een behoorlijke (positieve) impact kunnen gaan hebben op hoe ons leven gaat uitzien:

1. Vertical Farming

hnd1

De Vertical Harvest farm is een drie verdiepingen tellende hydrocultuurkas van meer dan 100 m2 in Jackson, Verenigde Staten. Het bedrijf is in staat om meer dan 18.000 kilo groentes, 2.200 kilo kruiden en 22.000 kilo tomaten te produceren.

Voedselwoestijnen, waarin een hele buurt ver verwijderd is van kruidenierswinkels die gezond voedsel verkopen, zijn een groot probleem in gemeenschappen hier en over de hele wereld. Door het gebrek aan vers voedsel eten mensen fastfood of voorverpakte goederen die goedkoop zijn maar veel vet, calorieën en suiker bevatten en die kunnen leiden tot obesitas, diabetes en hartziekten.

Echter, torenhoge boerderijen ontluiken zich over de hele wereld op plaatsen waar traditionele landbouw onmogelijk zou zijn geweest. Op plaatsen zoals het eeuwige winterse Jackson, Wyoming, ontwikkelen vooruitstrevende planners een drie verdiepingen tellende hydrocultuurkas genaamd The Vertical Harvest die meer dan 80.000 kilo aan gewassen per jaar kan produceren. Dit betekent dat het eten van een voedzame en duurzame maaltijd gemakkelijk op te zoeken is.

Niet alleen kunnen verticale boerderijen elk weer trotseren, ze passen zich ook aan aan een ramp en kunnen zelfs helpen bij het redden van levens, zoals Caliber Biotherapeutics in Bryan, Texas dat tabaksachtige planten kweekt in verticale boerderijen om nieuwe medicijnen en vaccins te maken

2. 3D Printen

Plastic bekers worden versnipperd en omgezet in de filamenten die in een 3D-printer worden ingevoerd om objecten zoals plastic ringen te produceren.

hnd2

Deze opkomende technologie is aangeprezen als oplossing voor veel van de urgente problemen van de planeet. Het Perpetual Plastic Project heeft als doel om gerecyclede plastic flessen, bekers en andere spullen die te vaak op stortplaatsen terechtkomen om te zetten in 3D-printbare gloeidraad. In de VS vormen kunststoffen bijna 13 procent van de gemeentelijke vaste afvalstroom.

Bovendien kan de allereerste mobiele, op zonne-energie werkende 3D-printer van de Michigan Technological University een hele reeks geprinte producten maken: windturbines, stroomgeneratoren, medische beugels, borstpompen, prothetische beenkappen, waterspuwers en nog veel meer. Het feit dat het kan worden gedaan tegen een fractie van de kosten en in lichtsnelheid is vooral cruciaal voor onontwikkelde landen met onbetrouwbare toegang tot elektriciteit. In Haïti werkt de non-profit organisatie Field Ready aan het afdrukken van navelstrengklemmen in minder dan acht minuten.

Andere innovatoren gebruiken zelfs 3D-printers om voedzaam voedsel te creëren om de wereldwijde voedselverspilling te helpen verminderen en het bedrijf Pembient gebruikt 3D-printing om neppe neushoornhoorns te maken om stroperij te stoppen en de neushoorn te redden van het uitsterven!

3. Batterij opslag

Om onze afhankelijkheid van vuile fossiele brandstoffen die de klimaatverandering aandrijven te beteugelen, is het belangrijk dat we ons losmaken van Big Power. Daarom was het zo revolutionair toen Tesla CEO Elon Musk onlangs een reeks batterijen onthulde die elektriciteit kunnen opslaan voor woningen, bedrijven en nutsbedrijven in een ambitieuze missie om vervuilingsvrije energie te leveren.

“Ons doel hier is om de manier waarop de wereld energie gebruikt fundamenteel te veranderen,” vertelde Musk aan Bloomberg. “We hebben het over de terawattschaal. Het doel is een volledige transformatie van de hele energie-infrastructuur van de wereld.”

We meldden ook dat zusterbedrijf SolarCity nu Tesla’s nieuwe accu’s aanbiedt tegen een prijs die meer dan 60 procent lager is dan de vorige opslagproducten voor zonne-energie.

4. Emissievrij transport

hnd3

Deze elektrische fiets op zonne-energie heeft zonnecellen op de wielen die de hernieuwbare energie rechtstreeks naar de accu van de fiets sturen. Op een volledige lading, kan het tot 30 mph. gaan.

Beleeft Noord-Amerika een fietsrenaissance? Amerikanen rijden minder, meer steden stimuleren mensen om te fietsen en de verkoop van elektrische fietsen stijgt. Wij hier bij EcoWatch hebben de laatste tijd veel geweldige twee- of driewielers gezien – van bakfietsen tot deze Segway met pedalen – maar een van onze recente favorieten is de “Solar Bike”, gemaakt door de Deense zonne-ingenieur Jesper Frausig, die wordt aangedreven door de schone, groene energie van de zon.

Een andere coole elektrische fiets die we hebben gezien is de “Adam” concept fiets met een afneembare batterij/luidspreker/navigatieeenheid/stopcontact op het stuur die werkt – en ziet eruit als een perfect normale fiets als het batterijpakket eraf wordt gehaald.

5. Ontzilting

hnd4

Droogte-oplossing? Een uitvinding van MIT en Jain Irrigation Systems kan met behulp van zonne-energie zout water omzetten in schoon drinkwater.

Met delen van de planeet die gevaarlijk weinig zoet water bevatten, heeft een team van het Massachusetts Institute of Technology en Jain Irrigation Systems een methode bedacht om brak water om te zetten in drinkwater met behulp van hernieuwbare energie. Deze machine op zonne-energie is in staat om zout uit het water te halen en het water verder te ontsmetten met ultraviolette stralen, waardoor het geschikt is om te irrigeren en te drinken.

De technologie won onlangs de top $140.000 Desal Prize van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken die innovatoren erkent die kosteneffectieve, energie-efficiënte en milieuvriendelijke ontziltingstechnologieën creëren die drinkwater voor de mens en water voor gewassen in ontwikkelingslanden kunnen leveren.

6. Ocean Plastic Cleanup

hnd5

Zou dit plastiek-opvangplaatje het afval van de oceaan kunnen opruimen?

Plastic is een grote bedreiging voor het mariene leven en de mariene ecosystemen en veroorzaakt ook jaarlijks ongeveer 13 miljard dollar aan schade aan de mariene ecosystemen. Om dit ontmoedigende probleem op te lossen, heeft Boyan Slat, een 20-jarige voormalige ruimtevaarttechnische student, een ambitieus plan om de helft van het Grote Vuilnisveld in de Stille Oceaan in een decennium schoon te maken met zijn Ocean Cleanup, project. Het project omvat een statisch platform dat passief plastic korrelt als wind en oceaanstromen puin door V-vormige hausses duwen. Drijvende filters vangen dan al het plastic van de bovenste drie meter water waar de concentratie plastic het hoogst is, terwijl ze vissen en ander zeeleven onderdoor laten gaan zonder gevangen te worden. Sommigen hebben het project beschreven als het “eerste haalbare concept ter wereld om de oceanen van plastic te reinigen”.

Een verwante eervolle vermelding gaat naar sportkleding bedrijf Adidas voor het ontwikkelen van schoenen en kleding gemaakt van afval dat wordt teruggewonnen uit de oceaan. De sportkledinggigant zal ook de plastic zakken in zijn 2.900 winkels over de hele wereld uitfaseren.

7. Zero-emissie bouw

Wist je dat 41 procent van het totale energieverbruik van het land afkomstig is van woon- en bedrijfsgebouwen? Daarom is deze groene bouwbeweging zo briljant -netto-nul-gebouwen produceren minstens zoveel energie als ze verbruiken (zo niet veel meer).

Archiblox, een Australisch architectenbureau, onthulde ’s werelds eerste CO2-positieve geprefabriceerde woning. Het Archi+ Carbon Positive House, is zo efficiënt dat het energie weer op het net kan zetten. Aan onze kusten, in het noorden van Californië, zal de eerste Zero Net Energy-gemeenschap van de staat, bestaande uit ten minste 20 huizen met een netto energieniveau van nul, de thuisbasis zijn van de North Fontana.

Nog aanvullingen voor deze duurzame innovatie reeks?

Er zijn ongetwijfeld nog veel duurzame ontwikkelingen in een veelvoud aan sectoren die onze levens echt gaan veranderen. Heb je een aanvulling voor deze innovatie reeks? Laat het ons weten!