Warmtepomp vergelijken, 6 aandachtspunten
We zijn druk bezig met het zoeken naar oplossingen om het huis te verduurzamen, milieubewust te leven om ook nog eens een flinke euro op de energierekening te besparen. Feitelijk kun je dan niet meer om de warmtepomp heen. Met een warmtepomp kun je namelijk op een andere methode het huis en het water uit de kraan verwarmen. Maar hoe werkt een warmtepomp en waar moet je op letten als je warmtepompen aan het vergelijken bent? Lees snel onze blog met 6 belangrijke aandachtspunten!
Wat is een warmtepomp?
Waterpompen werken op het principe van verdampen en condenseren. Met behulp van een unit wordt er lucht van buiten onttrokken en langs het het koelmiddel in de pomp gevoerd om dit te laten koken. De compressor in de warmtepomp zorgt ervoor dat het water in een hoge druk rondgepompt kan worden. De condensor zorgt ervoor dat de warme lucht vrijkomt en waarmee de woning dus verwarmd kan worden. Een waterpomp bestaat doorgaans uit een buiten- en een binnenunit. Bij een hybride warmtepomp heb je een cv-ketel die minder groot is dan de conventionele cv-ketel en deze ketel kan met zowel duurzame energie als met gas voor warme lucht en warm water zorgen.

Waar moet je op letten als je een warmtepomp wilt kopen?
Je moet met een aantal zaken rekening houden als je een warmtepomp wilt kopen en als je warmtepompen aan het vergelijken bent. Er zijn verschillende soorten en maten en de prijzen lopen nogal uiteen. Laten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje zetten.
- ISDE-subsidie aanvragen – Als je een warmtepomp uitzoekt kun je bij de overheid en via de website van de Rijksoverheid de ISDE-subsidie aanvragen. De ISDE-subsidie is voor huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen en voor een warmtepomp kiezen. De subsidie kun je afzonderlijk aanvragen, maar het is verstandig om dit te combineren met een oplossing om het huis te isoleren. Dan kun je namelijk met de subsidie voor het isoleren van je woning 30% in plaats van 15% van de kosten terugkrijgen.
- COP-waarde – Om te kunnen bepalen of een warmtepomp nu echt de investering waard is, is het goed om te kijken naar de COP-waarde van de pomp die je op het oog hebt. De meeste warmtepompen hebben een COP-waarde van 2 tot 3 terwijl er ook pompen met een hogere waarde zijn. Hoe hoger de waarde des te meer rendement je met de warmtepomp kunt behalen.
- Hybride of volledig elektrisch – Bij het vergelijken van warmtepompen kun je kiezen uit hybride of full-electric warmtepompen. Een full-electric warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en heeft ook een hoog rendement. Deze apparaten zijn alleen wel een stuk duurder dan de hybride varianten. De hybride warmtepomp sluit je aan op de bestaande cv-ketel en deze springt bij op het moment dat de warmtepomp niet voldoende energie kan opwekken. Het is nog steeds goede oplossing, want je bespaart hoe dan ook op de gasrekening. Ondanks dat het wel beter is om voor een full-electric te kiezen. Dan kun je namelijk van het gas af!
- Het koudemiddel – Let er op dat de warmtepomp een duurzaam en milieuvriendelijk koudemiddel gebruikt. Veel warmtepompen maken nog gebruik van bepaalde koudemiddelen die minder milieuvriendelijk zijn en ook langzaam maar zeker worden uitgefaseerd. De aanschaf van dergelijke warmtepompen is niet slim, omdat je deze op termijn en hoogstwaarschijnlijk eerder dan je lief is moet vervangen.
- Het aantal decibel – Een warmtepomp kan flink wat lawaai maken en het is dus belangrijk om het geluidsniveau van de verschillende pompen met elkaar te vergelijken. Je wilt natuurlijk het liefst een zo geluidloze warmtepomp installeren.De truc is om een warmtepomp te vinden die niet boven de 40 decibel uitkomt. Het liefst een variant die nog minder geluid produceert in verband met het huidige wetsvoorstel dat warmtepompen niet boven de grens van 35 decibel mogen uitkomen.
- Schakel de expert in – Het is belangrijk om jezelf in te lezen en om advies in te winnen voordat je een warmtepomp besteld. Daarnaast is het ook belangrijk de pomp door een erkende installateur te laten plaatsen. Dan weet je namelijk zeker dat het goed gebeurd en dat je ook garantie hebt op de verrichte werkzaamheden. Door de huidige maatregelen kun je nu profiteren van een verlaging van de btw op het arbeidsloon. Je betaalt nu geen 21%, maar slechts 9% btw.
Warmtepomp verplicht?
Een veelgestelde vraag is of de warmtepomp een verplichting is en op dit moment is dat nog niet het geval. Maar waarom zou je wachten? Vanaf 2026 ben je als huiseigenaar namelijk wel verplicht om een warmtepomp of een hybride variant aan te schaffen en te installeren terwijl je nu al geld kunt besparen door er nu één aan te schaffen.