Thuisbatterijen: zijn ze rendabel en wat is de terugverdientijd?

Thuisbatterij edited

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor huishoudens. Een van de manieren waarop huiseigenaren hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en tegelijkertijd kunnen besparen op energiekosten, is door te investeren in thuisbatterijen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag of deze batterijen rendabel zijn, wat de kosten voor een batterij zijn, en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisaccu, is een apparaat dat zonne-energie of goedkopere elektriciteit opslaat om later te gebruiken. Deze apparaten werken in combinatie met zonnepanelen en kunnen overtollige stroom opslaan die overdag wordt opgewekt, om deze ’s avonds of op bewolkte dagen te gebruiken wanneer de zonne-energieproductie lager is.

Is een thuisbatterij- of accu rendabel?

De vraag die veel mensen zich stellen is of het investeren in een batterij de moeite waard is. Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. De rendabiliteit van een batterij hangt voornamelijk af van de terugverdientijd thuisbatterij en de kosten van elektriciteit.

Een van de grootste voordelen van een batterij is dat het de zelfconsumptie van zelf opgewekte zonne-energie vergroot. Hierdoor kun je meer van jouw eigen zonne-energie gebruiken en hoef je minder elektriciteit van het net te kopen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op jouw energierekening, vooral als je in een gebied woont waar de elektriciteitsprijzen hoog zijn.

Hoe bereken je de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Bij het overwegen van de aanschaf van een batterij is de terugverdientijd een cruciale factor. De terugverdientijd geeft aan hoe lang het duurt voordat de initiële investering in de batterij is terugverdiend door middel van de besparingen op de energierekening. Er bestaat helaas geen eenvoudige formule om de terugverdientijd van de batterij te berekenen. De terugverdientijd varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • De kosten voor een batterij: hoe duurder de batterij, hoe langer de terugverdientijd. De prijs varieert op basis van de opslagcapaciteit en andere kenmerken. Volgens een artikel op thuisbatterij-expert.nl/rendabel zou je gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000 (excl btw, incl. plaatsing) voor een thuisbatterij betalen, afhankelijk van het merk, type en de capaciteit.
 • De hoeveelheid zelf opgewekte zonne-energie: hoe meer zonne-energie je zonnepanelen produceren en kan opslaan, hoe korter de terugverdientijd zal zijn. Het selecteren van de juiste capaciteit zorgt ervoor dat je batterij voldoende opslagruimte heeft ten opzichte van de hoeveelheid energie die je produceert. Volgens een artikel op thuisbatterij-expert.nl/terugverdientijd zijn er thuisbatterijen die verkrijgbaar zijn met een capaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Logischerwijs geldt: hoe groter de capaciteit van je thuisbatterij, hoe hoger de prijs.
  Het is ook mogelijk om een batterij te installeren zonder zonnepanelen. In de regel is dat echter zelden rendabel.
 • Levensduur van de batterij: volgens eerder vermelde bron is de maximale levensduur van een batterij 20 jaar. De gemiddelde levensduur van een batterij wordt geschat op 14 à 15 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van een batterij bedraagt 10 à 14 jaar. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve batterij. Die gaan doorgaans langer mee.
 • De elektriciteitskosten per regio: de elektriciteitskosten variëren per regio. In gebieden met hoge tarieven zal een batterij meer besparingen opleveren en sneller terugverdiend worden. Het kan echter nog steeds nuttig zijn in regio’s met lagere tarieven, zij het met iets minder rendement. Houd rekening met je lokale elektriciteitskosten bij de evaluatie van een batterij voor in huis.
 • Netvergoeding: de netvergoeding, ook wel salderingsregeling genoemd, fungeert momenteel als een soort ‘thuisaccu’. Vanaf 2025 wordt dit geleidelijk verminderd. Dit betekent dat je elk jaar minder wordt vergoed voor de overtollige stroom die je aan het net levert. Dit zet de nadruk op het maximaliseren van je eigen stroomverbruik. Dit maakt de batterijen interessanter, omdat ze helpen om overtollige groene stroom efficiënt op te slaan voor later gebruik. Naarmate de salderingsregeling wordt verminderd, zullen de batterijen steeds rendabeler worden.
Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen (terugverdientijd)

Voor- en nadelen van thuisbatterijen

De voordelen:

 • Thuisaccu’s kunnen fungeren als noodstroomvoorziening tijdens stroomstoringen, waardoor je niet zonder stroom komt te zitten en je comfort en veiligheid wordt gewaarborgd.
 • Het gebruik van opgeslagen zonne-energie vermindert de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. Het is dus ook een milieuvriendelijke oplossing, al wordt dit in andere bronnen betwist.
 • Je kunt meer van je zelfgeproduceerde zonne-energie gebruiken, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet in bijvoorbeeld de schommelingen in de elektriciteitsprijzen en beschikbaarheid. Het is dus voordelig voor je eigen energie gebruik.
 • Je kunt energie opslaan wanneer de tarieven laag zijn en deze gebruiken wanneer de tarieven hoog zijn, wat kan leiden tot besparingen op je energierekening.
 • Salderingsregeling: batterijen kunnen profiteren van de afbouw van salderingsregelingen, waarbij je niet meer wordt gecompenseerd voor overtollige opgewekte energie die je terug levert aan het net. Er is zelfs sprake van een heffing op het terugleveren van energie. Met een thuisbatterij ben je een negatieve salderingsregeling voor!

De nadelen:

 • De aanschaf en installatie van een batterij kunnen aanvankelijk duur zijn, inclusief installatiekosten. De hoge initiële opstartkosten kunnen een financiële drempel zijn voor veel mensen. En hoewel batterijen kunnen worden gebruikt zonder zonnepanelen, zijn ze het meest rendabel wanneer ze worden gecombineerd met zonne-energiesystemen. In principe kan er gesproken worden van een investering dus.
 • Hoewel de batterijen in de loop der jaren geld kunnen besparen, is de terugverdientijd momenteel nog steeds vrij lang, variërend van 10 tot 20 jaar. De terugverdientijd kan dus op dit moment een reden zijn om juist niet een thuisbatterij aan te schaffen.
 • De batterijen hebben momenteel een beperkte levensduur, en na verloop van tijd kan de capaciteit afnemen. Ze vereisen ook periodiek onderhoud. De kosten hiervoor moeten in overweging worden genomen. Dit drukt het rendement en de terugverdientijd wordt dus langer. Toekomstige ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat de levensduur langer kan of zal worden.
 • De beperkte opslagcapaciteit van thuisbatterijen kan leiden tot beperkte stroombeschikbaarheid tijdens piekmomenten waarin er juist weinig zon schijnt. Denk aan de avonden, waarop Nederlanders gemiddeld de meeste energie gebruiken, maar de zon niet schijnt.

Tips voor optimaal rendement van je thuisaccu

Hoe haal je het meeste uit je batterij? Hier zijn 6 slimme tips voor een beter rendement:

 1. Kies de juiste capaciteit – Zorg ervoor dat de capaciteit goed is afgestemd op jouw zonnepaneleninstallatie en energiebehoeften. Investeer ook in een hoogwaardige omvormer. Deze verbetert niet alleen het rendement van je batterij, maar zorgt er ook voor dat overtollige stroom van je zonnepanelen effectief wordt opgeslagen.
 2. Slim energiebeheer – Gebruik apps en systemen om jouw thuisaccu optimaal te beheren. Deze systemen kunnen je helpen bij het plannen van je energieverbruik en de oplaad- en ontlaadtijden van de batterij optimaliseren.
 3. Onderhoud van de batterij – We raden aan om de thuisaccu regelmatig te laten controleren op schade of defecten. Zo kan er sneller ingegrepen worden en vermijd je een te snelle slijtage van je batterij.
 4. Laadcycli aantallen – Een thuisaccu met een groter aantal laadcycli gaat langer mee, zelfs als de initiële kosten hoger zijn. Dit leidt tot een gunstigere lange termijn investering.
 5. Variabele tarieven – Volgens een artikel op zelfstroom.nl/thuisbatterij/is-een-thuisbatterij-rendabel/ kun je profiteren van variabele tarieven gedurende de dag. Dit betekent dat je de batterij kunt opladen tijdens de daluren wanneer de stroom goedkoper is en de stroom terug kunt leveren tijdens de piekuren wanneer de tarieven hoger zijn. Hierdoor kun je jaarlijks ongeveer €40 besparen.
 6. Off-Grid – Een andere, maar vrij radicale manier om te besparen is door ‘off-grid’ te gaan en volledig zelfvoorzienend te worden. Je wekt stroom op en slaat deze op in de batterij voor later gebruik. Over het algemeen is het belastingtechnisch waarschijnlijk voordeliger om op het net aangesloten te blijven voor de toegepaste heffingskorting. De vraag is of het rendement daadwerkelijk opweegt tegen alle kosten. Het kan langer duren voordat je de batterij hebt terugverdiend.

Een blik op de toekomst van thuisaccu’s

In een wereld waar duurzaamheid en kostenbesparing samenkomen, bieden thuisbatterijen een mogelijke oplossing voor ons energievraagstuk en de daarbij horende klimaatverandering. Het is echter essentieel om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen en de terugverdientijd te berekenen voordat je in een batterij investeert. Op dit moment zijn de thuisaccu’s in opkomst, maar bieden nog niet het rendement dat we kennen van het installeren van zonnepanelen van de afgelopen jaren.

Over het algemeen kun je verwachten dat – op moment van schrijven – het gemiddeld 10 tot 14 jaar duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Dit is mogelijk te lang, om de levensduur van de batterij te kunnen verantwoorden.

Emotionele of rationele keuze

Op dit moment is de keuze voor een thuisbatterij dus een overweging voor jezelf. Kies je voor de minder tastbare voordelen; zoals klimaatwinst of meer energieonafhankelijk worden? Dan is het mogelijk een logische keuze voor je.

Als je kijkt naar het financiële plaatje en de nadelen dan zijn er nog niet de financiële prikkels die tot massale afname gaan leiden. Maar dat is echter ook afhankelijk van de toekomst:

Politieke keuzes gaan de opmars van thuisbatterijen bepalen

De politiek in Nederland zal gaan bepalen of thuisbatterijen net zo’n grote opmars gaan zien als zonnepanelen. We volgen de ontwikkelingen dan ook nauwgezet.

Eventuele subsidies op thuisbatterijen zullen de terugverdientijd mogelijk zoveel korter maken, dat de keuze meer rationeel zal worden. Indien de terugverdientijd door subsidies richting de 6 jaar gaat, kunnen we verwachten dat meer mensen de stap zullen maken.

Het wordt nog interessanter wanneer de salderingsregeling volledig verdwijnt, zoals gepland vanaf 1 januari 2025. Dit is nog niet definitief, maar de gevolgen van deze regeling merken we nu al op de zonnepanelen markt. Zonnepanelen aanbieders zijn dan ook druk bezig om de opties van thuisbatterijen te onderzoeken of zelfs al aan te bieden. De markt van thuisbatterijen zal dus sterk afhangen van deze regeling en de keuzes van de overheid.

Als laatste speelt de Netbelasting nog een rol. Als de overheid er niet voor kiest om het net elektriciteitsnet zo snel mee te laten groeien als de energiebehoefte en elektrificatie, dan zal er sneller de focus komen te liggen op particuliere en zakelijke initiatieven op kleine, commerciële schaal. Ofwel een thuisbatterij.

Afrondend, met de voortdurende ontwikkelingen in duurzame energie en batterijtechnologie, blijft de investering in een batterij momenteel dus nog een groot vraagstuk. Maar als de ontwikkelingen lopen zoals voorspeld, dan zal het een grote(re) rol spelen in een groene en kosteneffectieve toekomst voor thuisenergie.

Vragen over thuisaccu’s?

Heb je nog een vraag over dit artikel of over thuisbatterijen specifiek? Stel ze gerust aan ons via ons contactformulier. Of vraag direct een berekening van je potentiële rendement aan: