De voordelen van een infrarood verwarming

Heb je wel eens iets gehoord of gelezen over infrarood verwarming? Nee? Dan ben je hier aan het juiste adres om meer te weten te komen over deze duurzame manier om het comfortabel warm te hebben. Infrarood verwarming biedt namelijk veel voordelen en is zowel goed voor het lichaam als voor de portemonnee. Maar hoe werkt infrarood verwarming en van welke voordelen kun je genieten? In onze blog geven wij hier uitgebreid antwoord op!

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt op basis van infrarood. De naam verklapt dat natuurlijk al een beetje, maar wat doet het precies?  In tegenstelling tot een centrale verwarming en een radiator verwarmt infrarood niet de lucht, maar de mensen en de objecten in een ruimte. Waardoor het dus heerlijk warm wordt. En je hebt geen last meer van hinderlijke stofdeeltjes en fijnstof als je voor een infrarood verwarming kiest.

Hoe ziet een infrarood verwarming eruit?

Infrarood verwarming komen in verschillende vormen en maten terug. Je kunt kiezen voor panelen die je bijvoorbeeld in een systeemplafond kunt plaatsen of platen die je aan de wand of op een plafond monteert. Terrasheaters zien er vaak uit als ventilatoren, maar in plaats van lucht blazen stralen deze infrarood uit om de mensen en de objecten onder een overkapping of in een serre te verwarmen.

Waarom is een infrarood verwarming goed voor de gezondheid?

Een infrarood verwarming is goed voor de gezondheid. Een centrale verwarming of een radiator blaast namelijk en dan kunnen hinderlijke stofdeeltjes en fijnstof in de lucht komen. Dat heeft weer nadelige gevolgen voor de luchtwegen. Je kunt zelfs infecties krijgen en sneller verkouden raken. Infraroodstraling is daarnaast ook niet schadelijk voor de mens. Je kunt infraroodstraling het beste vergelijken met de zon, maar een infrarood verwarming geeft alleen IR-straling en geen UV-straling af.

Waarom is deze oplossing goed voor de portemonnee?

Met een infrarood verwarming kun je gericht verwarmen en je hebt slechts één of een klein aantal panelen nodig om het comfortabel warm te hebben. De panelen worden door elektriciteit aangedreven en niet door gas. Dus dat levert ook een kostenbesparing op terwijl er niet meer onnodig gestookt hoeft te worden. Dubbel voordeel dus! Daarnaast hoef je jezelf ook geen zorgen meer te maken over een mogelijke koolmonoxidevergiftiging en je bent ook veel milieubewuster aan het verwarmen.

Alle voordelen van infrarood verwarming op een rijtje

Laten we de voordelen eens opsommen en dan kun je feitelijk niet anders concluderen dan dat een infrarood verwarming een serieuze optie is. Voor zowel thuis als voor bedrijven.

 • IR-verwarming is energiezuinig en verbruikt weinig stroom. Je kunt dus flink wat geld besparen op de energierekening!
 • De levensduur van een IR-verwarming is lang en deze panelen vergen ook weinig tot geen onderhoud.
 • Enorm veel keuze in oplossingen zodat je vrijwel iedere ruimte en iedere oppervlakte kunt voorzien van een IR-verwarming.
 • Schadelijke stoffen, stofdeeltjes en droge lucht zijn verleden tijd. IR-verwarming is dus veel beter voor de gezondheid en is daarnaast ook geur- en geluidloos.
 • IR-verwarmingspanelen zijn eenvoudig op te hangen en te installeren.

Het verschil tussen korte en lange golf infraroodstraling

De meeste infrarood verwarmingspanelen maken gebruik van de lange golf infraroodstraling en dat heeft natuurlijk een reden. Deze straling is namelijk minder sterk en kan bijvoorbeeld de huid niet doordringen. Dat maakt een paneel of een plaat ook veilig. Het maakt niet uit of je kort of juist urenlang de straling op het lichaam krijgt. Dat heeft geen effect op je gezondheid.

De kosten van infrarood verwarming

De kosten van een infrarood verwarming zijn van een aantal zaken afhankelijk. Allereerst ligt het aan voor welke oplossing en welk merk je kiest. De kwaliteiten van de verschillende oplossingen en merken lopen nogal uiteen en je kunt uitgaan van prijzen die beginnen bij € 150,- tot ongeveer € 350,- per paneel of plaat. Exclusief montage. Een voordeel is dat je natuurlijk zelf kunt bepalen waar je platen of panelen wilt plaatsen en hoeveel je er dus nodig hebt. Veel huishoudens kiezen bijvoorbeeld voor een paneel in de slaapkamer en een plaat in de woonkamer. Dan zijn de kosten over het algemeen relatief laag. Wil je iedere ruimte verwarmen? Dan heb je logischerwijs ook meer platen en/of panelen nodig en de kosten lopen dan ook op.

Waar kunnen infrarood verwarmingspanelen of -platen geplaatst worden?

Je kunt in vrijwel iedere ruimte een paneel of plaat plaatsen, maar voor de zekerheid zetten we de kamers voor je op een rijtje;

 • Woonkamer
 • Slaapkamer
 • Badkamer
 • Keuken
 • Serre
 • Werkkamer
 • Hobbykamer